img
februar 2007
ma ti on to fr
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21
22
23
24 25
26
27 28

Bli frisk, Marit!

26.jan.2006 @ 11:16:37
Hun er aldri syk. Et host. En tung dag innimellom. Til nød noen rolige dager med lav intensitet på treningen.

Men syk? Aldri!

Immunforsvaret til Marit Bjørgen er rett og slett for sterkt til det.

Helt til nå. To-tre uker før OL i Torino. Målet hun har jobbet steinhardt mot helt siden den sommerdagen i 1998 da jeg for første gang besøkte henne hjemme på Bjørga, som ung journalistspire i lokalavisa Trønderbladet.

Allerede da var kursen staket ut. Marit Bjørgen skulle til Torino i 2006. Ikke for å delta. Hun skulle vinne gull. Verken mer eller mindre.

Siden har drømmen etappevis utviklet seg til et relativt realistisk scenario. Så sent som fredag - etter to NM-gull på to dager - var Marit Bjørgen en av lekenes største favoritter.

Da jeg snakket med henne etter torsdagens imponerende dobbeljakt, innrømmet hun likevel at ikke alt har gått på skinner i vinter. Gjennomføringa av treningsopplegget i jula var ikke optimal. Alt som sto på planen ble riktig nok gjennomført. Men Marit manglet gnisten og overskuddet. Det gikk tyngre enn da hun jobbet seg igjennom det samme juleprogrammet foran Oberstdorf-VM i fjor. Mye tyngre.

Marit snakket om mulig virus. Heldigvis var de borte. Trodde hun.

Så kom forkjølelsessymptomene. Lørdag, har jeg lest. Deretter feberen. Onsdag kom diagnosen. Bronkitt. Marit har aldri før vært så syk, sier mamma Kristin til VG. Ingen skal være i tvil om at Kristin Bjørgen vet hva hun snakker om. Hun kjenner eldstedatteren bedre enn noen.

Hva skal så Marit Bjørgen gjøre? Grave seg ned?

Undertegnede er ikke spåmann. Langt mindre lege. Og personlig erfaring med toppidrett har jeg definitivt ikke. Jeg aner ingenting om hvilke konsekvenser denne sykdommen kan få for Marits OL. Derfor skal jeg ikke prøve å gi noen råd.

Men når jeg tar en titt på OL-programmet, konstaterer jeg at den klassiske 10-kilometeren først går av stabelen torsdag 16. februar. Det er om nøyaktig tre uker. Sprinten går ytterligere seks dager senere - onsdag 22. februar.

Du rekker vel det, Marit? Sprinten, altså?

Inntil videre kan jeg - og alle andre - bare krysse fingrene for at sykdommen slipper taket i løpet av en dag eller to. Det eneste vi kan bidra med er noen varme tanker.

Og kanskje vi skal senke kravene til Marit et lite hakk? Kanskje kan vi si oss fornøyde med en medalje eller to, i stedet for fire-fem-seks?

Jeg er i hvert fall rimelig sikker på at jeg har mange med meg når jeg ønsker Marit Bjørgen god bedring.

Bli frisk, Marit!

mvh anders (",)


En hyllest til Krister Sørgård

23.jan.2006 @ 23:25:11
Lørdag kom jeg i denne bloggen med et verbalt slakt av Krister Sørgårds OL-vraking av Petter Northug. Jeg står fortsatt ved hvert eneste ord. Samtaler med personer som Trond Einar Elden og Bjørn Dæhlie har i løpet av dagen bare forsterket min overbevisning om at langrennsledelsen gjør en fundamental feil ved ikke å ta med Northug til OL.

Elden debuterte internasjonalt som 18-åring i 1989 med to VM-gull i Lahti. Bjørn Dæhlie var med til sitt første OL som 20-åring i 1988, riktig nok uten å gå en eneste distanse.

Elden er lagkamerat med Northug i Strindheim og kjenner både gutten og familien. Han er ikke i tvil om at Petter har både hode og fysikk til å takle et OL - også i 1600 meters høyde.

Dæhlie hadde knapt hørt om Northug før helgas NM, men sier på generelt grunnlag at 20 år er en perfekt alder for å debutere i det gode selskap og at tre uker er et perfekt stykke tid til å akklimatisere seg i høyden.

Med andre ord: Hele argumentasjonen for ikke å la Petter Northug konkurrere i OL faller bort.

Likevel blir jeg trist når Krister Sørgård forteller om reaksjonene han har fått i de to dagene etter uttaket. Familiefaren er blitt kalt så grove ting at han ikke har turt å vise det til kona. Han er blitt bedt om å brenne i helvete.

Dette fordi han har gjort jobben sin - valgt ut 12 karer til å gå noen skirenn i Italia. Valg han for øvrig ikke har gjort alene. Sørgård har flere medtrenere som har vært rådgivere underveis. Over seg har han sportssjefen for langrenn, Bjørnar Håkensmoen. Det er Håkensmoen som formelt innstiller løpere overfor Olympiatoppen. Og i siste instans er det toppidrettssjefen sjøl, Jarle Aambø, som - omtrent som Kongen i Statsråd - sanksjonerer uttaket.

I diskusjonsgrupper på internett beskyldes Sørgård for både korrupsjon og kameraderi. Alle som kjenner Krister Sørgård vil skjønne at slike påstander er fullstendig ubegrunnet og tatt ut av løse lufta.

Som landslagstrener praktiserer Sørgård en åpenhet som selv Nils Arne Eggen ville ha vært stolt av. Når herrelandslaget skal ha samlinger, sender han personlig sms med invitasjon til journalistene som jobber tettest på langrennsgutta. Sørgård tar alltid telefonen når journalister ringer, eller han ringer opp ved første anledning - som regel innen ti minutter. Han svarer alltid åpent på alle spørsmål - og svarer ofte på spørsmål man i utgangspunktet ikke hadde drømt om å stille, helt uoppfordret.

Og Sørgård er definitivt ingen værhane, det kan ingen beskylde ham for. I sin tid som langrennstrener har han fattet en rekke beslutninger som han visste ville skape diskusjon, endog skuffelse og raseri. Han kunne ha valgt en enklere vei. Derfor er det liten tvil om at han gjør det han gjør ut fra en overbevisning om hva han mener er til det beste for norsk skisport.

Hans langrennskompetanse er det også relativt meningsløst å stille spørsmål ved. Det er bare å ta en titt på CV-en.

Kort sagt er Krister Sørgård en meget kompetent skitrener og en usedvanlig trivelig kar.

Det betyr imidlertid ikke at han alltid fatter de riktige beslutningene. I tilfellet Petter Northug mener jeg han har landet på feil konklusjon - uten at jeg dermed finner det betimelig å be ham brenne verken her eller der.

Tvert imot ønsker jeg Sørgård lykke til i jobben med å få de 12 som faktisk er tatt ut i form til OL.

Det er noen habile skiløpere i det dusinet også.

mvh anders (",)

PS. Jeg snakket med Petter Northug i dag også. Som toppidrettsutøvere flest har han fokus på det som skal skje - ikke det som har skjedd eller kunne ha skjedd. For Petter handler alt nå om junior-VM i Kranj. Han går for gull, hvis noen skulle ha vært i tvil.


Helbom å vrake Northug

21.jan.2006 @ 22:03:24
I den grad man skal anta at den beste vinner i NM på ski, er Petter Northug jr. Norges beste i OL-øvelsen duathlon. Lørdagens oppvisning på Heistadmoen kan tyde på at 20-åringen fra Mosvik er Norges beste fristilløper tre uke før OL i Torino, hvis man velger å holde skiskytterne Frode Andresen og Ole Einar Bjørndalen utenfor regnskapet.

Likevel sitter han hjemme på hybelen i Meråker når OL-ilden tennes. Fordi han er junior. Krister Sørgård har valgt å ta med 12 andre herreløpere til Torino. Det kan være skadelig for en 20-åring å delta i OL, mener landslagstreneren.

Undertegnede møtte Petter Northug for første gang i november. Junioren fikk være med i seniorenes rulleskitest på Klekken utenfor Hønefoss. Og banket alle.

Det største talentet siden Thomas Alsgaard, sa Krister Sørgård den gangen. Northug snakket ikke frivillig om OL, men lot seg etter hvert lokke til å innrømme at lekene lå et sted i underbevisstheten.

Siden har Northug gått mange gode skirenn. Så mange at OL ikke lenger bare var en fjern drøm. Men da OL var i ferd med å bli et konkret og realistisk mål, rykket Krister Sørgård umiddelbart ut og sa at Northug skulle få lov til å være junior denne sesongen. Med junior-VM og skandinavisk cup som naturlige mål, og verdenscup som bonus.

Sannelig skal det sies at Krister Sørgård er en prinsippfast herremann. For det hjelper åpenbart ikke å være best. Er du for ung, så er du for ung. Skal du spares, så skal du spares. Selv om det kan koste nasjonen olympiske medaljer.

Lørdagens pressekonferanse om OL-uttaket i langrenn fortonet seg som en relativt pinlig affære. For det lå i lufta at Petter Northug kom til å bli vraket, oppvisningen til tross. Northug-seieren kom rett og slett litt ubeleilig. Landslagsledelsen satt samlet en hel time på overtid. Så kom presseansvarlig Rolf Nereng inn og leste opp en OL-tropp uten Petter Northugs navn.

Sportssjef Bjørnar Håkensmoen og herretrener Krister Sørgård hadde argumentasjonen klar. Det eneste problemet er at argumentene ikke holder vann.

Kronargumentet for å ikke ta ut Petter Northug, er altså at han er for ung. Han skal ikke brennes ut for tidlig. Han skal gå gradene og få lov til å være junior. Erfaringsmessig er det best for unge talenter å ikke måle krefter med de aller beste i internasjonale mesterskap, kunne herrene fortelle.

Faktum er at Northug gjorde unna juniorstadiet forrige vinter - da han ble dobbel juniorverdensmester. Håkensmoen og Sørgård har ingen eksempler på unge løpere som er blitt utbrent av å delta i OL. At Thomas Alsgaard ble olympisk mester på Lillehammer som 22-åringen har de åpenbart glemt. Og har noen angret på at Bjørn Dæhlie fikk bli med på lasset til Calgary i 1988?

Neste argument er at Northug ikke har gode nok internasjonale resultater. Og ganske riktig har han bare en 12. plass som best i verdenscupen. Men det hører med til historien at han kun har fått delta i fem verdenscuprenn. Han har tatt poeng i fire av dem. Til sammenlikning har Tore Ruud Hofstad tatt poeng i to av seks renn (jada, han vant det ene). Ikke engang i Val di Fiemme, der han hadde friplass, fikk Northug delta.

Northug er dessuten ikke medaljekandidat i OL, hevdes det, og til OL sender Norge ifølge Sørgård bare medaljekandidater. I duathlon og femmil skal blant andre Jan Egil Andresen, Tord Asle Gjerdalen og Tore Ruud Hofstad sørge for medaljefangsten - løpere som var fullstendig sjanseløse da Petter Northug koblet inn turboen på Heistadmoen.

Sørgård og co. valgte for øvrig å legge lite vekt på lørdagens løp. Det holdt ikke internasjonalt toppnivå, mente de. Men Petter Northug gikk vel ikke på et lavere nivå enn dem han slo, som altså er olympiske medaljehåp?

Ok, jeg er trønder. Det er Petter Northug også. Kan hende er jeg til og med en smule farget av flere hyggelige samtaler med gutten i løpet av vinteren.

Likevel mener jeg at det er grunnlag for å hevde at vrakingen er en skivebom fra langrennsledelsens side.

Mitt OL er i hvert fall en attraksjon fattigere.

mvh anders (",)


Heisann, sportsgale nordmenn!

18.jan.2006 @ 16:01:48
anders_400
Mitt navn er Anders Skjerdingstad, jeg er 26 år, trønder og sportsjournalist i TV 2 Nettavisen.

7. februar setter jeg kursen mot Torino sammen med kollega Sturla Johannessen for å formidle høydepunktene fra de olympiske vinterlekene til TV 2 Nettavisens lesere.

Hver dag under OL kommer jeg i denne bloggen til å fortelle om mine personlige opplevelser - enten det handler om store norske triumfer, sviende svenske nederlag, feststemte nordmenn på tur, skrantende olympisk infrastruktur eller Piemontes fortryllende viner.

Kanskje kommer det til og med en meningsytring eller to underveis…

Også i ukene frem mot lekene kan det være bryet verdt å sveipe innom bloggen min. Denne helga er jeg på plass på Heistadmoen, der det kjempes om NM-medaljer i de nordiske grenene - med flere av de største norske OL-håpene på startstreken.

Ha ei framifrå vinteridrettshelg, alle sammen - i tv-kroken, foran pc-skjermen eller aller helst ute i marka!

mvh anders (",)

hits