img

En hyllest til Krister Sørgård

23.jan.2006 @ 23:25:11
Lørdag kom jeg i denne bloggen med et verbalt slakt av Krister Sørgårds OL-vraking av Petter Northug. Jeg står fortsatt ved hvert eneste ord. Samtaler med personer som Trond Einar Elden og Bjørn Dæhlie har i løpet av dagen bare forsterket min overbevisning om at langrennsledelsen gjør en fundamental feil ved ikke å ta med Northug til OL.

Elden debuterte internasjonalt som 18-åring i 1989 med to VM-gull i Lahti. Bjørn Dæhlie var med til sitt første OL som 20-åring i 1988, riktig nok uten å gå en eneste distanse.

Elden er lagkamerat med Northug i Strindheim og kjenner både gutten og familien. Han er ikke i tvil om at Petter har både hode og fysikk til å takle et OL - også i 1600 meters høyde.

Dæhlie hadde knapt hørt om Northug før helgas NM, men sier på generelt grunnlag at 20 år er en perfekt alder for å debutere i det gode selskap og at tre uker er et perfekt stykke tid til å akklimatisere seg i høyden.

Med andre ord: Hele argumentasjonen for ikke å la Petter Northug konkurrere i OL faller bort.

Likevel blir jeg trist når Krister Sørgård forteller om reaksjonene han har fått i de to dagene etter uttaket. Familiefaren er blitt kalt så grove ting at han ikke har turt å vise det til kona. Han er blitt bedt om å brenne i helvete.

Dette fordi han har gjort jobben sin - valgt ut 12 karer til å gå noen skirenn i Italia. Valg han for øvrig ikke har gjort alene. Sørgård har flere medtrenere som har vært rådgivere underveis. Over seg har han sportssjefen for langrenn, Bjørnar Håkensmoen. Det er Håkensmoen som formelt innstiller løpere overfor Olympiatoppen. Og i siste instans er det toppidrettssjefen sjøl, Jarle Aambø, som - omtrent som Kongen i Statsråd - sanksjonerer uttaket.

I diskusjonsgrupper på internett beskyldes Sørgård for både korrupsjon og kameraderi. Alle som kjenner Krister Sørgård vil skjønne at slike påstander er fullstendig ubegrunnet og tatt ut av løse lufta.

Som landslagstrener praktiserer Sørgård en åpenhet som selv Nils Arne Eggen ville ha vært stolt av. Når herrelandslaget skal ha samlinger, sender han personlig sms med invitasjon til journalistene som jobber tettest på langrennsgutta. Sørgård tar alltid telefonen når journalister ringer, eller han ringer opp ved første anledning - som regel innen ti minutter. Han svarer alltid åpent på alle spørsmål - og svarer ofte på spørsmål man i utgangspunktet ikke hadde drømt om å stille, helt uoppfordret.

Og Sørgård er definitivt ingen værhane, det kan ingen beskylde ham for. I sin tid som langrennstrener har han fattet en rekke beslutninger som han visste ville skape diskusjon, endog skuffelse og raseri. Han kunne ha valgt en enklere vei. Derfor er det liten tvil om at han gjør det han gjør ut fra en overbevisning om hva han mener er til det beste for norsk skisport.

Hans langrennskompetanse er det også relativt meningsløst å stille spørsmål ved. Det er bare å ta en titt på CV-en.

Kort sagt er Krister Sørgård en meget kompetent skitrener og en usedvanlig trivelig kar.

Det betyr imidlertid ikke at han alltid fatter de riktige beslutningene. I tilfellet Petter Northug mener jeg han har landet på feil konklusjon - uten at jeg dermed finner det betimelig å be ham brenne verken her eller der.

Tvert imot ønsker jeg Sørgård lykke til i jobben med å få de 12 som faktisk er tatt ut i form til OL.

Det er noen habile skiløpere i det dusinet også.

mvh anders (",)

PS. Jeg snakket med Petter Northug i dag også. Som toppidrettsutøvere flest har han fokus på det som skal skje - ikke det som har skjedd eller kunne ha skjedd. For Petter handler alt nå om junior-VM i Kranj. Han går for gull, hvis noen skulle ha vært i tvil.


Kommentarer:
Postet av: Jon Emil

Bra tiltak! Synes det å henge ut og hetse Sørgård er helt feil, han gjør bare jobben sin og tar ut de 12 skiløperne i Norge som han mener er best Han er sjef og det er han som bestemmer, men det er også han som står ansvarlig for de feil han eventuellt gjør. Selv så mener jeg det er uriktig av Sørgård å vrake Northug, men synes folket heller kan komme med saklig argumentasjon enn å komme med upassende kommentarer. Det er både usaklig og lite voksent å be en person brenne i helvete. Skjerp dere.

26.jan.2006 @ 14:29:44
Postet av: øyvind skarsem

nå har jeg fått to ønsker oppfylt på kort tid når det gjelder norsk ski og det de styrer med. langli smurte seg bort og kom aldri tilbake fra sin tur, og sørgaard har begynt som bilselger hos et selskap som heter tronrud bil på hønefoss. håper bare ikke han er den som skal plukke ut bilene som skal selges da... det vil føre til at de beste bilene ikke blir å få kjøpt.neida sørgaard, de nest beste er mer enn bra nok. rart det der, men kjenner enda på skuffelsen etter et mislykka ol. spol tilbake til starten på ol og fjern disse guttene fra troppen som hadde ansvar for skismurning og laguttak, og så drømmer vi i bitterhet over hvordan det kunne ha gått der nede i italia om det hadde latt seg gjøre. den unge trønderen fikk uansett aldri sjansjen til å vise seg fram fordi at en meget ærgjerrig og stolt trener hadde bestemt seg for å leke sitting bull og ikke vike for fornuft og logikk, men la det hele styres av et lite rom inne i en liten person som sa konstant,, nå kan du ikke vike sørgaard,, da taper du maske di! håper bare at jobben som bilselger passer deg bedre. og ikke la historikk lure deg framover.. sats på de beste bilene og selg som rakkern,, men glad jeg ikke er ansatt hos deg når du skal plukke ut laget som skal føre firmaet videre. her hadde vel superselgerne fått sparken ganske fort slik at man ikke hadde risikert å selge mere enn året før. mvh øyvind.

18.apr.2006 @ 17:30:37

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=644026
hits