Nitrist VM-avslutning

05.mar.2007 @ 06:43

Odd-Bjørn Hjelmeset hadde akkurat sprettet sjampanjekorken. Så kom VM-bakrusen til Sapporo.

For i langrennssporten (som i de andre ekstreme kondisjonsidrettene) er det åpenbart noen som aldri lærer. Denne gangen var det russiske Sergej Sjiriajev som først var dum nok til å dope seg - og deretter (heldigvis) dum nok til å gå i dopingjegernes felle.

Dessverre tror jeg ingen er overrasket over en ny dopingavsløring i langrennssporten. Jeg er i hvert fall ikke det. Historien har nok av eksempler på at kynismen kan ta fullstendig overhånd i jakten på heder, edelt metall - og kanskje aller mest; bonuser og sponsorkroner.

I kapitalismens tidsalder ligger det dessverre i toppidrettens natur: Vinneren tar alt. Da blir tilbøyeligheten stor til å gjøre omtrent hva som helst for å bli en vinner.

Dopingavsløringen er en bekreftelse på det de aller fleste har en kontinuerlig mistanke om, nemlig at langrennssporten ikke er ren.

Jeg frykter at den aldri kommer til å bli det. Det er bare å håpe at omfattende testing, sammen med utvikling av bedre testmetoder, kan redusere juksemakeriet til et minimum.

Man er kommet et godt stykke på vei. Men ikke lenger enn at jeg fortsatt blir skeptisk når utøvere blir nektet start på grunn av for høye blodverdier.

Det kan finnes naturlige årsaker til at andelen røde blodlegemer er høyere enn det FIS tillater. Men jeg mener det faktisk finnes skjellig grunn til mistanke, eller i hvert fall en viss grad av skepsis, når fire utøvere fra samme nasjon nektes start i et VM. Og i hvert fall når det viser seg at en femte løper fra samme land faktisk har jukset med bloddoping.

Med tidligere dopingavsløringer friskt i minne, er det ikke til å legge skjul på at russisk langrenn fortsatt sliter kraftig med troverdigheten. Det er ikke morsomt å se russere på toppen av resultatlistene. Og det er selvfølgelig litt trist, for vi snakker om en stormakt.

Til slutt to spørsmål - og svar:

Tåler langrennsporten flere dopingavsløringer?

Ja, det tror jeg. Historien tyder i hvert fall på det.

Om norske løpere doper seg?

Definitivt ikke. Og desto større blir de norske utøvernes prestasjoner i Sapporo.

To år til neste VM.


Kommentarer:
Postet av: Gurgle Sprit

Alle tror at russere og finner er dopet. Det er kanskje ikke så rart. Jeg synes synd på ærlige utøvere som slåss mot juksemakere. Kan ikke være mye motiverende.

05.mar.2007 @ 07:13
Postet av: Sterkem E. Ninger

Shiriajev må bli utestengt på livstid. Jeg er piss lei av å se gamle dopere i skiløypa.

Hater Virpi Kuitunen. Juksekjerring.

05.mar.2007 @ 07:32
Postet av: se om je bryr meg

Spiller det noen rolle? Folk som springer så langt så fort er ikke normale i noe fall. Mye det samme for oss som ser på om de er dopet eller ikke vel.

05.mar.2007 @ 11:01
Postet av: Olaf

Dette er noe "kapitalismen" har arvet fra den andre siden, DDR og konsorter. Det gjør det neppe bedre.

05.mar.2007 @ 15:01
Postet av: terje johansen

Idrettsutøvere som blir dopingavslørt bør ikke få delta i fremtiden. Utestenging for en periode er for mild straff.
tejo

05.mar.2007 @ 16:31
Postet av: howdiman

synes at doping kan bli lov. da doper alle seg, også vinner den beste til slutt allikevel. de som er redd for helseplager vedrørende doping, bør finne en anne hobby

05.mar.2007 @ 16:59
Postet av: Først må B-prøva bekreftes

No er det jo slik at alle er meir eller mindre "uskyldige" før B-prøva er ferdig analysert. At Herr Skjerdingstad ikkje forstår dette er for meg uforstålig. Må huske på at det er norske som også har hatt positiv A-prøve, men seinare viste det seg at B-prøva var negativ. At Skjerdingstad i det heile tatt nevner denne episoden må vere ett uttrykk for manglande evne til å skrive om nokke som gavner lagrennssporten, ikkje nokke som skader den.

05.mar.2007 @ 18:48
Postet av: josef

Ninger og Terje har helt rett: Sperr dem ut på livstid! En dopingdom - rett ut.

Dog må man utvikle mekanismer for at de som har tatt slikt ved en feil (f.eks kosttilskudd som har annet innhold enn det som blir oppgitt) ikke må lide så lenge.

Howdiman: Kanskje vi kan bytte ut menneskene med superroboter i samme slengen? Nei: moroa er å se hva de noen mennesker kan gjøre med den kroppen de er født med - hvor lenge og hardt de kan tyne den.

06.mar.2007 @ 11:36
Postet av: b-prøva

http://www.aftenposten.no/nyheter/sport/skivm/article1675031.ece

06.mar.2007 @ 11:38
Postet av: "Herr Skjerdingstad"

Til "Først må B-prøva bekreftes".

B-prøven var bekreftet da jeg skrev min blogg. FIS offentliggjorde faktisk ikke resultatet av A-prøven før resultatet av B-prøven forelå.

Dette til informasjon.

mvh anders

07.mar.2007 @ 14:43

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4590292
hits