mars 2007
ma ti on to fr
25 26 27 1 2 3 4
5
6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8

Nitrist VM-avslutning

05.mar.2007 @ 06:43

Odd-Bjørn Hjelmeset hadde akkurat sprettet sjampanjekorken. Så kom VM-bakrusen til Sapporo.

For i langrennssporten (som i de andre ekstreme kondisjonsidrettene) er det åpenbart noen som aldri lærer. Denne gangen var det russiske Sergej Sjiriajev som først var dum nok til å dope seg - og deretter (heldigvis) dum nok til å gå i dopingjegernes felle.

Dessverre tror jeg ingen er overrasket over en ny dopingavsløring i langrennssporten. Jeg er i hvert fall ikke det. Historien har nok av eksempler på at kynismen kan ta fullstendig overhånd i jakten på heder, edelt metall - og kanskje aller mest; bonuser og sponsorkroner.

I kapitalismens tidsalder ligger det dessverre i toppidrettens natur: Vinneren tar alt. Da blir tilbøyeligheten stor til å gjøre omtrent hva som helst for å bli en vinner.

Dopingavsløringen er en bekreftelse på det de aller fleste har en kontinuerlig mistanke om, nemlig at langrennssporten ikke er ren.

Jeg frykter at den aldri kommer til å bli det. Det er bare å håpe at omfattende testing, sammen med utvikling av bedre testmetoder, kan redusere juksemakeriet til et minimum.

Man er kommet et godt stykke på vei. Men ikke lenger enn at jeg fortsatt blir skeptisk når utøvere blir nektet start på grunn av for høye blodverdier.

Det kan finnes naturlige årsaker til at andelen røde blodlegemer er høyere enn det FIS tillater. Men jeg mener det faktisk finnes skjellig grunn til mistanke, eller i hvert fall en viss grad av skepsis, når fire utøvere fra samme nasjon nektes start i et VM. Og i hvert fall når det viser seg at en femte løper fra samme land faktisk har jukset med bloddoping.

Med tidligere dopingavsløringer friskt i minne, er det ikke til å legge skjul på at russisk langrenn fortsatt sliter kraftig med troverdigheten. Det er ikke morsomt å se russere på toppen av resultatlistene. Og det er selvfølgelig litt trist, for vi snakker om en stormakt.

Til slutt to spørsmål - og svar:

Tåler langrennsporten flere dopingavsløringer?

Ja, det tror jeg. Historien tyder i hvert fall på det.

Om norske løpere doper seg?

Definitivt ikke. Og desto større blir de norske utøvernes prestasjoner i Sapporo.

To år til neste VM.


hits